tiktok banı, milyar dolarlık su markası, generative ai ile kişiselleştirilmiş pazarlama ve tüketim çağı

meril
5 min readMar 22, 2024

-your weekly brain candy

🚫 tiktok’un yasaklanması: bir son mu, yoksa yeni bir başlangıç mı?

💧sosyal medya su markasını nasıl milyar dolarlık bir şirkete dönüştürdü?

👗 tüketim çılgınlığı ve özgün tarz: popüler taklitlerinden kurtulma rehberi

📸 instagram worthy: markaların gen z’yi hedefleyen stratejisi

💼 generative ai ile kişiselleştirilmiş pazarlama

exhibition. andy warhol. he became the ideologue of fast, stamped creativity, aimed at business and mass production. art has become a commodity.

tiktok banlandı ve yavaşlayan trend haline mi geldi?

tiktok, amerika’da yasaklandı! bu, internetin en renkli fenomenlerinden birini yasaklamanın, birçok amerikalı için nasıl bir etkiye sahip olacağını merak ettiriyor. ancak, lindsay’in bu yazıda bahsettiği bilgileri özetlemek istiyorum: tiktok her amerikalının favori sosyal medya platformu değil.

yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, yetişkinlerin üçte biri tiktok kullanmış. ama, facebook kadar yaygın değil ve pinterest’ten biraz daha geride. gençler arasında ise durum farklı; yüzde 63'ü tiktok’ta, ama youtube ve snapchat da oldukça popüler.

tiktok zaten zirveye ulaştı fakat y kuşağı daha fazla kullanmaya başladıkça, tiktok’un internet ve gençlik kültürünün merkezi olmaya devam etmeyeceğini gösteriyor.

tiktok ilk çıktığı zamanlarda sadece eğlenceli danslar veya komik videolardan ibaretti ancak zamanla markalar ve üreticiler için bir sahne haline geldi. bu değişim bazı kullanıcıların ilgisini kaybetmesine neden oldu. tiktok, kendi özgün kimliğini koruyabilir mi, yoksa daha fazla ticari hale mi gelir, göreceğiz.

sonuç olarak, instagram reels gibi benzer formatlar ortaya çıkıyorken, tiktokun yasaklanmasının önemi azalıyor. ancak, bu hikaye henüz tam olarak sona ermedi. heyecanla bekleyip göreceğiz!

sosyal medya su markasını nasıl milyar dolarlık bir şirkete dönüştürdü?

liquid death, “içebileceğiniz en sağlıklı şey”i mottosuyla suyu gen z’nin birası haline getiriyor. yeni turunda, popüler sosyal medya takipçileri olan bir su markasıdan öte bir milyar dolarlık bir şirket haline geldi.

ceo’sunun geçenlerde verdiği röportajda su markasının bu kadar büyümesinin arkasında yatan sebebin sıradışı bir ürüne sahip olmaları değil, tamamen sosyal medyanın, özellikle de TikTok’un etkisiyle gerçekleştiğini söyledi.

eğer insanlar o ürüne “instagram-worthy” yani fotoğraf çekmek için havalı bir gözle bakıyorlarsa markanın başarılı olacağını söylüyor. sonrasında da markanın farkındalığını arttırmak için bu görselleri hesaplarında paylaşıyorlar. bu kadar. “susuzluğunu öldür!” mottosuyla tüm gen z nin dikkatini çekmeyi tabii ki başarıyorlar.

tüketim çılgınlığından tasarım taklitlerine

(blind consumerism in NYC) created by Ivan Farias

mina le’nin videosunda bahsettiği tüketim çılgınlığıyla beraber gelen tasarımların taklitlerini ve değişen alışkanlıklarımızı konuşmak istiyorum. geçenlerde tiktok fenomenini emily mariko’nun 16 dolarlık bez çantayı takipçilerine 120 dolara satmasıyla gündem oldu. minimalist yaşam tarzına rağmen bu yüksek fiyatla eleştirildi.

peki, insanları bu çantaya çeken şey neydi? cevabı dupe culture denilen ‘kandırma kültürü’nün insanları statü kazanacaklarına inandıran bir ortam yaratması olabilir.

influencerlar, çantanın daha uygun fiyatlı alternatiflerini önererek tiktok shop’tan gelir elde etmeye başladılar. bu, gucci çantaların pazarlarda ucuza satılması veya lululemon taytının 27 dolara bulunan muadili gibi. herkesin erişebileceği ve sınıfsal farkların azaldığı bir dünya yaratılıyor. ancak insanlar, kendi kişisel zevklerine odaklanmak yerine popüler olanı satın alma eğiliminde. ürünlerin “muadilleri” peşinden koşmak yerine bunların özünü almak, 2. el giyime yönlenmek ve kendi özgü tarzını bulmaya teşvik edilmeli.

bu durum, yaşam tarzımızı şekillendirme veya tüketim çılgınlığı arasında bir denge kurmamız gerektiğini gösteriyor. pahalı bir pantolon mu yoksa yeni deneyimler mi daha değerli? kimin ne kadar harcaması gerektiğini belirlemek ki?

bu noktada, influencer’ların geçimini sağlama hakkı olduğunu kabul etmekle birlikte, takip ettiklerimizin hayat tarzlarını kopyalamak yerine kendi benzersiz zevklerimize odaklanmanın önemini hatırlamalıyız. belki de gerçek mutluluğun satın alınabilecek şeylerden çok daha fazlası olduğunu unutmamamız gerekiyor.

2017 yılında üniversiteye istanbul’da başlamışken, zorluk içindeyken ve instagram henüz yeni yeni gelişiyorken kendimi şanslı hissediyorum. bizim için lüks yaşam tarzı yoktu, hepimiz beraber ucuz mekanlara gidip içip eğlenirdik ve dilim pizzalarımızı yerdik. hepimizin beraber böyle aktiviteleri yapmasının bir cazibesi vardı. bu, GIRLS dönemiydi. şimdi işlerin böyle olmadığını düşünüyorum… benim için harika bir örnek olarak stanley termoslara bakabiliriz. bugün gençlere hangi tür bir bardak almaları gerektiği bile söyleniyor… ve bu bardak 50 dolar. noktayı anladınız.

birlikte düşünelim: AI çağında kişiselleştirilmiş deneyim

gelin bir düşünelim, gelecekte kendi tercihlerimize ve ilgi alanlarımıza göre şekillenen sonsuz varyasyonlarla dolu bir dijital dünyada nasıl yaşayacağız? yankı odalarından kurtulup farklı fikirlere açık hale nasıl geleceğiz?

generative ai’ın pazarlama dünyasından eğlence ve medya sektörüne uzanan bu devrimi, her birimizin benzersiz yolculuğuna daha da fazla özelleştirilmiş bir deneyim sunması bekleniyor. “genelleştirilmiş medya”dan “kişiselleştirilmiş medyaya” geçiş, dijital dünyalarımızı ilgi alanlarımıza göre şekillendirme yolunda büyük bir adım olacak. bu da pazarlama deneyimlerini daha kişisel ve etkili hale getirebilir.

markalar için, her etkileşimde bizi “tanınan” hissettirme fırsatı oldukça değerli. bir websitesinde ürünü inceledikten sonra instagramda karşımıza beğenebileceğimiz diğer ürünlerin çıkması gibi. ancak “kişiselleştirilmiş içerik” ile birlikte ortak deneyimlerin önemi azalabilir. müzikler ve şovlar, paylaştığımız ortak deneyimler olduğunda özel hissettirirler; çünkü bu deneyimler, arkadaşlarımız ve iş arkadaşlarımızla birlikte keyif alabileceğimiz anlamlı bağlantılar oluşturur. bu yüzden, kişiselleştirilmiş deneyimler ile insanlarla paylaştığımız anlar arasındaki bu bağlantı beni büyülemekte.

favori okumalarım ve dinlediklerim

https://kesimeler.substack.com/ daha fazla içerik için abone olabilirsiniz :)

--

--

meril

engineer, content creator, part-time dancer, art lover and Erleichda!