2024 pazarlama trendleri: gentle monster, tiktok ve teknoloji zirvesi “slush”

-your weekly brain candy

meril
5 min readDec 21, 2023

merhabalar! ☀️ yeni yılın gelmesiyle daha sık görüşeceğimiz bültenimde artık daha çok markaların pazarlama stratejilerini incelemeye ağırlık vermek istiyorum. son dönemlerde markalar geleneksel pazarlama yerine çeşitli sosyal platformlar kullanarak organik satışlarını arttırmakta ve komünitelerini oluşturarak sadık müşteri kazanmakta. bu markaların değişen teknoloji dünyasına nasıl ayak uydurduğunu ve gen-z dili çerçevesinde kampanyalar oluşturarak yenilikçi bakış açısıyla topluluklarını nasıl kurduklarını mercek altına alacağız. sadece türkiye değil global ölçekte markaları inceleyeceğim bu kısa bültende önerileriniz varsa her zaman açığım. şimdi your weekly brain candy’ye geçebiliriz! 😋

bu hafta bültende neler konuşacağız?

🌟 pazarlama analizi: gentle monster ile gözlük dünyasında devrim

☕ konsept cafe ile deneyimlere yatırım “Nudake”

🚀 markalar için 2024 trendleri: tiktok ve topluluklar

🌺 sosyal medya ile %90 organik büyüme: sol de janeiro’dan ilham

💡teknoloji zirvesi “slush”: generative AI ve inovasyon

gentle monster: gözlük dünyasında devrim

Yazının ilk kısmında, fütüristik ve yenilikçi mağaza tasarımlarıyla gündeme oturan ve farklı bir bakış açısıyla pazarlama yapan bir gözlük markasından daha fazlası olmayı başarmış bir marka olan “Gentle Monster”ı inceleyelim. Kuzey Kore’den çıkıp premium gözlük dünyasına damgasını vuran Gentle Monster, Gen-Z’nin gözdesi haline geldi. Luxottica monopolisine meydan okuyan bu marka, lüks olmanın ötesine geçerek deneyim ve etkileşimli pazarlamaya odaklanıyor. İçeriye girdiğinizde gözlüklerden çok bir deneyim yaşayacağınızı biliyor muydunuz? çok bir deneyim yaşayacağınızı biliyor muydunuz?

Bu markayı diğerlerinden ayıran en önemli özellik mağaza deneyimine çok önem vermeleri. Yerleştirme sanatını teknolojik bir avangart temayla harmanlayarak müşteriye ilginç bir deneyim sunuyorlar- o kadar ilginçki insanlar hakkında konuşmak istiyorlar-. Gözlükler hiçbir zaman ana odak değil. Amaç müşteriye özel bir deneyim sunmak. Bu şekilde gözlükler sana sunulan özel bir deneyimin sonunda ulaştığın ve o hissi sana vadedeceğine inandığı bir nesne haline geliyor.Yani Kim Kardashian veya Donetella Versace “cool” dediği için “cool” değil. Bu his sen mağazaya girdiğinde zaten oluşuyor.

Markanın aynı zamanda dikey konseptli cafeleri de bulunmakta. Tamamen marka isminden bağımsız “Nudake” ismi diğer örneklerinin (Dior Cafe) aksine markadan bağımsız olarak yerini alıyor. Bu cafelerde bir yandan “instagrammable” mini kruvasan konsepti varken diğer yandan speakeasy bir restorana mı yoksa kitapçıya mı girdiğiniz belli olmayan dekorasyonlar yer alıyor. Bütün bunlarla influencerlara para ödemek yerine güçlü bağlantılar ve deneyimler oluşturmayı tercih ediyorlar. Bu kadar bahsi geçmişken bize de bir gün ziyaret etmek düşer.

Bu örnekte gördüğümüz gibi bir markalar sattıkları ürünlere değil, onların hikayelerine odaklanıyorlar. İnsanlara unutamayacağı bir deneyim yaşatarak onlara “bir şey” hissettiriyolar. Bu sayede insanlar bu deneyimi somutlaştırmak ve sahip olmak istiyorlar = gözlüğü alıyorlar. deneyim pazarlamasının örneklerini 2024’te daha sık göreceğimiz aşikar.

markalar için 2024 trendleri: tiktok ve topluluklar

Tiktok’ta, marka kurmakta ve daha birçok alanda komüniteye sahip olmanın önemini biliyoruz. Önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi her ne yaparsak yapalım bir topluluğumuz olmadığı sürece yaptığımız işi duyurmak, büyütmek çok zor. 2024'ün markalardan gelen trend raporlarını incelediğimizde topluluklar artık Slack’ten veya Discord’dan kanal açıp yöneteceğiniz bir yer olmaktan çıkacak ve kendi ekosistemlerini oluşturacaklar.

Platformlardan bağımsız toplulukların yükselişi kaçınılmaz bir gerçekti aslında. Bir arkadaşımızla Whatsapp’tan konuşurken birden Instagram DM’e geçiyoruz ve aniden kendimizi bir online “pub crawl” yapıyormuşuz gibi hissediyoruz. Bunun da ötesinde Gen-Z sadece forumları değil; topluluk, alışveriş, telefon, flört ve diğer her şey için TikTok, BeReal gibi araçları kullanıyor.

2024 Tiktok raporuna göre:

İnsanlar Tiktok’a tek bir ‘doğru cevap’tan çok daha fazlasını bulmak için gelirken ve trendler oluştururken; markalar toplulukların bilincinde olur ve merak uyandıran ve fayda sağlayan içerikler yaratırlarsa bu treni kaçmadan yakalayabilecekler.

Tiktok ile büyüyen markalar arasında; tıklama oranını arttıran Clinique, yüksek kullanıcı sayısına ulaşan IGG oyun şirketi ve satış oranlarını arttıran Endonezyalı çocuk bakımı markası MAKUKU örnek gösterebiliriz. 2024'te de markaların sadakat oluşturmak ve marka güvenini sağlamak için yönünü TikTok’a çevireceği kesin.

Özellikle hepimizin duyduğu Sol de Janeiro’nun Heela Yang ürününün sadece sosyal medyaları üzerinden *organik”* bir şekilde nasıl %90 üzerinde büyüme elde ettiğini merak ediyorsanız bir okuma bırakıyorum.

teknoloji zirvesi: slack’ten generative AI’a — slush

Geçenlerde gerçekleşen inovasyon dünyasının bir tür Burning Man etkinliği olarak bilinen ve”Dünyanın En Kurucu Odaklı Etkinliği” olarak adlandırılan Slush, 10.000'den fazla kişiyi bir araya getirmişti.

Quando gündeminden ayrıntılarına ulaşabileceğiniz etkinlikte en çok dikkat çeken oturumları sıralamak istersem:

  • Slack’in CTO’su ve co-founder’ı Cal Henderson, bir oyun şirketi olarak yola çıkan Slack’in dönüşüm hikayesi.
  • Bültenini yakından takip ettiğim teknoloji analisti Benedict Evans’ın yapay zeka, özellikle de Generative AI’ın endüstrileri nasıl şekillendireceğine dair konuşması, şüphesiz Slush 2023’ün en etkileyici anlarındanmış.

Evans, yapay zekanın gelecekte bir tür “sınırsız stajyer” olarak tanımlamasıyla “Sürekli öğrenme, adaptasyon ve esneklik yönüyle öne çıkan yapay zeka, geleneksel stajyerlik sisteminin yerini alabilir mi” sorusu üzerine düşünmeye değer.

🎄 gündemimde ne var?

en sevdiğim bölüme geldik. sizinle daha kişisel öğrenimlerimi ve bu aralar dikkatimi çeken deneyimleri paylaştığım bölümde bu hafta:

  • yakınızdaki bir şehirde (türkiye dışı maalesef) “creator economy” kampüsü olabilir? İçerik oluşturucu ve yetenek yönetimi şirketi Whalar, yaratıcıların öğrenmesi, üretmesi ve meslektaşlarıyla işbirliği yapması için tasarlanmış kampüsler olan The Lighthouse’u başlatıyor.
  • yüksek kaliteli, ücretsiz, çevrimiçi yaratıcılık araçlarından oluşan bir koleksiyon.
  • her yıl kendinize sormanız gereken 40 soru.
  • mail kutunuza günlük şiir gelmesini ister misiniz?
  • DECO MY TREE! yılbaşı ağacını oluştur, linkini arkadaşlarına gönder ve mesaj bıraksınlar! sadece noel günü açıp okuyabileceksin 👀

vision boardlarınızı yapmayı ve yeni yıla tüm güzel dileklerinizle hazırlanmayı unutmayın! bir sonraki bölümde görüşmek üzere 🧑‍🎄

daha fazla içerik için substack kanalıma abone olabilirsin :) https://open.substack.com/pub/kesimeler/p/2024-pazarlama-trendleri-gentle-monster?r=ena09&utm_campaign=post&utm_medium=web

--

--

meril

engineer, content creator, part-time dancer, art lover and Erleichda!