üniversitede öğrenemeyeceklerin, start-up gerçekleri, “lazy girl jobs” trendi
your weekly braind candy
merhabalar,
hoş geldiniz. bu hafta karşınızda ellerimle yaptığım çok tatlı bir kapak fotoğrafıylayım. nereden yaptığımı merak ediyorsanız haftanın favorilerine bakabilirsiniz. iki bölümdür arkadaşlarımdan çok tatlı yorumlar geliyor öncelikle buradan da teşekkür etmek istiyorum. olumlu olumsuz tüm eleştirinize ve yeni konu önerilerine açığım ve bir dm/mail uzağınızdayım 🤡
üniversitede öğrenemeyeceklerin
tercih sonuçları açıklandı. itülü bir ex-youtuber olarak zamanında hem kendi bölümüm hem de diğer bölümler hakkında bir sürü video çekmiştim. takipçi kitlemin birçoğu üniversiteye hazırlananlardı. belki onlardan kalanlar vardır ve bu bülteni okuyordur diye size üniversitede öğretmedikleri ama bence öğrenmeniz gereken şeyleri paylaşmak istiyorum.
- figma nasıl kullanılır
- nasıl mülakat yapılır
- mülakat nasıl yönetilir
- birini işten nasıl kovabilirsin/zor konular hakkında konuşabilirsin
- işten nasıl ayrılırsın (genel)
- insan ilişkilerini nasıl yönetirsin
bir önceki bölümde hobilerin yerini ek işlerin aldığını söylemiştim. bu çok keskin ve geri dönüşü olmaz bir düşünce gibi geldi. ama aslında bizi gerçekten yaptığımız işe odaklanmamızı sağlayan “getiri” beklentimizin olmadığı, sadece kendimizi iyi hissetmek için yaptığımız hobilerimiz. üzerine çalıştığımız proje olsun, işimiz olsun, bir hobiye sahip olmak ilhamımızı arttırarak farklı bakış açısıyla yeni fikirler keşfetmemizi sağlıyor.
tim ferriss’in “tribe of mentors” kitabındaki “when you feel overwhelmed or unfocused, what do you do?” sorusunu kendinize sorabilirsiniz.
tenis öğrenerek, yürümeyi alışkanlık haline getirerek, sörfe başlayarak ve bunun gibi daha nice spordan en favoriniz olanı öğrenme yolculuğuna dahil ederek hayatın her alanına uygulayabileceğimiz bir haline getirebiliriz.
linkedin’de okuduğum bir gönderide girişimci bir abimiz sörf yaparken edindiği ve kendisini daha iyi bir “founder” yapan 3 maddeyi sıralamış.
aşamalı büyümenin önemi: aşamalı ilerleme, kendini büyük bir challenga zorlamak yerine sürdürülebilir bir ivme sağlar.
ustalık ne kadar zaman harcadığındır: tutarlı ve istikrarlı pratikler uzmanlık oluşturur. sörf yapanlar için suyun içinde zaman harcamak gibi.
stratejik konumlandırma ve bilgi: usta sörfçülerin dalgalar için pozisyon alması gibi, girişimciler de iç görüler toplamalı ve fırsatlara hazırlıklı olmalıdırlar.
erken aşama start-up’da çalışmak
“working at an early-stage startup is a crash course in embracing and accepting change.”
erken aşama bir start-up’da 1 yılımı doldururken size bu bültende deneyimlerimi aktarmak istiyorum. bir girişimde çalışmanın herkese göre olmadığını hatta erken aşama girişimde çalışmanın herkese uygun olmadığını düşünüyorum. hatta aşağıda sıraladağım özelliklere sahipseniz bu yola hiç girmeyin derim 🥲
- sadece büyük şirketlerde çalıştıysanız ve ek projeniz yoksa
- hayatınızın geri kalan kısmında iş-yaşam dengesine odaklanacaksanız
- ev, araba almak gibi yüklü harcamalar yapmayı düşünüyorsanız
- başarısız olma ihtimaline karşı risk almayı sevmiyorsanız
- kişisel gelişim konusunda ilgisizseniz
bu maddeler julie shou’nun severek takip ettiğim substack bülteninde yayınladığı yazısından. bu maddeleri kendimde sorguladığımda “her ne kadar tanıdıklarım, akrabalarım tarafından itü mühendislik mezunu biri olarak bu şartları göze alarak bir yolculuğa başlamam ütopik sayılsa da” bana uygun olduğunu ve tatmin seviyemi yükselttiğini farkettiğim için bu yolda ilerlemeye karar verdim.
altını çizmeliyim ki türkiye şartlarında sadece erken aşama start-up’ta çalışarak “yaşamak” çok mümkün değil. ek olarak uğraştığınız gelir elde ettiğiniz farklı işlerinizin de olması gerekiyor. bu noktada size ileriki bölümlerde çok güzel rehber hazırlayacağım, takipte kalın 👀
“boss babe” ve “girl boss” trendlerinin yerini “lazy girl jobs” aldı
tiktok’un trendleri, akımları belirleyen güçlü bir sosyal medya platformu olduğunu biliyoruz. medium’da okuduğum yazıda “lazy girl jobs” kavramı yine genZ arasında hızla yayılarak tiktok’u ele geçirdiğinden bahsediyordu. bu kavram remote, stresten uzak, 5’te zamanında biten, baskıcı patronlardan uzak, iş-yaşam dengesinin olduğu ve yeterli kazandığın işleri kapsıyor.
çalışma şeklindeki değişim kesinlikle kaçınılmaz ve bu daha çok normalleştirilmeli. fakat bunun tanımının “lazy girl jobs” olarak yapılması, cinsiyeti iş deneyimine eklemek hiç doğru değil. kendimize saygı göstermek ve sınırlar koymak “tembellik” sayılmamalı. genZ’nin kelime dağarcığının geniş olmadığını düşünüyorum veya olayları “sevimli” başlıklar kullanarak yanlış algı yaratmasını kesinlikle doğru bulmuyorum. 🫤 umarım genZ kafasını telefondan kaldırmaya akıl edip cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalığını güçlendirir.
🎖️haftanın favorileri
- kolaylıkla landing sayfası tasarımı yapabileceğiniz bir websitesi. (hatta bu newsletter’ın kapağını da buradan yaptım 🤡)
- çok yaratıcı bir app tanıtım videosu
- fotoğraf çözünürlüğünü arttırmak için güzel bir araç
- seth godin’in the dip kitabının güzel bir özeti
- airbnb’nin Co-Founder ve CEO’sunun röportajı
bu hafta senin favoriler listende olan ne var? yorum bırakırsan bir sonraki bölümün favoriler kısmına eklemek isterim 🧘♀️
okuduğun için teşekkürler! 🙏
substack üzerinden bültenime abone olmayı unutma!